Civil Engineering MCQ test - Surveying and Levelling


Civil Engineering MCQ test : Civil engineering mcq test on surveying ans levelling . Surveying and levelling are the most important subject of civil engineering branch. These test is helpful for the many govorment exam such that SSC JE , KMC AE AND SAE , DSSSB , PSC JE, SAIL , PGCIL , NPCC, NBCC, NTPC , DRMC and others exam . ,



1.A transit theodolite fitted with a stadia diaphragram and anallatic lens is known as a/an
   A. Substended theodolite
   B. Tacheometer
   C. Astronomical theodolite
   D. All of these

Answer : B

2. The stadia diaphragm is provided for measuring -
   A. Horizontal distance
   B. Vertical distance
   C. Bearing
   D. Elevaqtion

Answer : A


3. An anallatic lens is provided to make the additive constant equal to -
    A. 100
    B.  50
    C.  0
    D. 80

Answer : C


4. The substense bar is used to measure -
     A.  Vertical distance
     B.   Horizontal distance
     C.   Elevation
     D.   None of these

Answer : B


5. A vertical curve is design on the basis of the -
    A. Change in gradient
    B. Radius of the curve
    C. Center point of the curve
    D. Minimum sight distance

Answer : D


6. A vertical curve is considered as a/an -
    A. Parabolic curve
    B. Elliptical curve
    C. Circular curve
    D. Summit curve

Answer : A
 

7.  The length of a unit chord should not be more than -
      A. 1/20 th of the radius
      B. 1/30 th of the radius
      C. 1/40 th of the radius
      D. 1/50 th of the radius

Answer : A


8. The allowable centrifugal ratio for railways is -
     A. 1/2
     B. 1/4
     C. 1/8
      D. 1/10

Answer : B


9. Balancing of traverse is done according to the -
    A. Transite rule
    B. Prismoidal rule
    C. Trapezoidal rule
    D . Both B and C

Answer : A


10. In closed traverse , the aqlgebric sum of departure and latitude must be equal to -
      A. 0°
      B. 90°
      C. 180°
       D. 360°

Answer : C
    

Post a Comment

0 Comments