Surveying and Levelling - Top 100+ very important civil engineering MCQ

SURVEYING AND LEVELLING :   
                                      


Surveying and levelling is most important and interesting subjects of civil engineering. Surveying means measurement are taken in horizontal surface of the earth surface . levelling means the measurement are taken in vertical direction. In each exam, 25 %  questions come from here . So here are TOP 100+  very important civil engineering questions are discuss below to test your self.
 



Surveying and Levelling Top 100 + Very important civil engineering MCQ

1. The ofbject of surveying is to prepare a -
    A. Map
    B. Drawing
    C. Cross section
    D. Longituditional sectional


  Answer : A

2. The curvature of the earth is ignored in -
     A. Geodetic surveying
     B. Hydrographic surveying
     C. Plane surveying
     D. Cadastral surveying

Answer : C

3. The diagonal scale is used to read -
    A . 1 units
    B.  2 units
    C . 3 units
    D.  4 units

Answer : C

4. 30m chaine divided in to -
    A.  50 links
    B.  100 links 
    C.  125 links
    D.  150 link

Answer : D

5. Compensatting error is proportional to -
    A.   L
    B.   √ L
    C.   Sq of L
    D.   Cube of L

Answer : B

6. For ranging a line , the number of ranging rods required is at least -
    A. 3
    B. 2
    C. 4
    D. 5

Answer : A

7. 'One link ' means the distance from -
     A.  Centre to center of middle rings
     B.  Center to center of the link
     C.  Center of the outer ring
     D.  None of the above

Answer : A

8. The walking step of a man is considered equal to -
    A. 100 cm
    B.  95 cm
    C.  90cm
    D.  80cm

Answer : D


9. The length of a Gunter's chain is -
    A.  50 ft
    B.  66 ft
    C.  80 ft
    D. 100 ft

Answer : B


10.Chain surveying is recommended when the area is -
    A.  Crowded
    B.  Undulating
    C.  Simple and fairly level
    D . Both A and  B

Answer : C

11 In chain surveying the area is divided into - 
    A. Squares  
    B. Triangles
    C. Rectangles 
    D. Circles

Answer : B

12 A triangle issaid to be well-conditioned when its angles should lie between -
    A.  30°   and  120°
    B.  60°   and  90° 
    C.  90°   and  180° 
    D.  120° and  180°
  
Answer : A

13.The preliminary inspection of area to be surveyed is known as -
    A. Primary survey
    B. Reconnaissance survey
    C. Route survey
    D. Details survey

Answer : B

14.The limiting length of offset depends upon the - 
     A.  Scale of plotting 
     B.  Method of layout
     C.  Method of measurement 
     D.  All of the above

Answer : A

15.The working priciple of the optical square is based on -
     A. Reflection
     B. Refraction
     C. Both A and B
     D. Double reflection

Answer : D 

16.In optical square , the minnors are fixed at an angle of -
    A. 30°
    B. 45°
    C. 60°
    D. 90°

Answer : B


17.f wooden area obstructs the chain li9ne , then it is crossed by the - 
    A. Projection line 
    B. Profile line 
    C. Random line 
    D. All of the above 

Answer : C 


18.Perpendicular offsets may be taken by setting the right angle in the ratio - 
     A. 3 :4: 5
B. 2 : 4 : 5 
C. 4 : 5 : 6
D. 3 : 6 : 9

Answer : A

19.In prismatic compass , the zero marked on the - 
  A. North end 
  B. South end 
  C. West end 
  D. East end

Answer : B

20. The compass box is made of - 
       A. Copper 
      B.Aluminium
      C. Brass 
      D. Iron 


21.A transit theodolite fitted with a stadia diaphragram and anallatic lens is known as a/an
   A. Substended theodolite
   B. Tacheometer
   C. Astronomical theodolite
   D. All of these

Answer : B

22. The stadia diaphragm is provided for measuring -
   A. Horizontal distance
   B. Vertical distance
   C. Bearing
   D. Elevaqtion

Answer : A


23. An anallatic lens is provided to make the additive constant equal to -
    A. 100
    B.  50
    C.  0
    D. 80

Answer : C


24. The substense bar is used to measure -
     A.  Vertical distance
     B.   Horizontal distance
     C.   Elevation
     D.   None of these

Answer : B


25. A vertical curve is design on the basis of the -
    A. Change in gradient
    B. Radius of the curve
    C. Center point of the curve
    D. Minimum sight distance

Answer : D


26. A vertical curve is considered as a/an -
    A. Parabolic curve
    B. Elliptical curve
    C. Circular curve
    D. Summit curve

Answer : A


27.  The length of a unit chord should not be more than -
      A. 1/20 th of the radius
      B. 1/30 th of the radius
      C. 1/40 th of the radius
      D. 1/50 th of the radius

Answer : A


28. The allowable centrifugal ratio for railways is -
     A. 1/2
     B. 1/4
     C. 1/8
      D. 1/10

Answer : B


29. Balancing of traverse is done according to the -
    A. Transite rule
    B. Prismoidal rule
    C. Trapezoidal rule
    D . Both B and C

Answer : A


30. In closed traverse , the aqlgebric sum of departure and latitude must be equal to -
      A. 0°
      B. 90°
      C. 180°
       D. 360°


Answer : C


31. The datum adopted for India is the -
                   A. MSL at Kolkata
                   B. MSL at Madras
                   C. MSL at Karachi
                   D. MSL at Bombay
   

                   Answer : D
32. The BM  established by the the survey of India is known as the -
                   A. Arbitary BM
                   B. GTS BM
                   C. Permanent BM
                   D. All of these
 

                       Answer : B
 
33. The suface of stilln water is considered to be -
                    A.   Level
                    B.   Smooth
                    C.    Horizontal
                    D.   None of these

                            Answer : A
   
34. The operation of levelling  to determine the elevation between two points is known as -
                    A. Simple levelling
                    B.  Fly levelling
                    C. Differential lewvelling
                    D. Check levelling

                              Answer : C

35. The BM is fixed at the end of a day's work is called the -
                   A. Temporary BM
                   B.  Arbitary BM
                   C. Permanent BM
                   D. All of these

                                Answer : A

36. The operation of levelling across any river is termed -
                  A. Longitudinal levelling
                  B.  Cross levelling
                  C.  Differential levelling
                  D.  Reciprocal  levelling\

                                  Answer : D

37.  The real image of the object is formed -
                     A. In the plane of cross -hairs
                     B. At the centre of the telescope
                     C. At the centre of the eye-piece
                      D. All of these

                                      Answer : A

38. The contour interval is inversly proportional to the -
                      A. Extent of the area
                      B.  Steepness of the area
                      C. Scale of the map
                      D. None of the above

                                         Answer : B

39. The aligment of highways are generally taken along-
                       A. The vally line
                       B.  The ridge line
                       C.   Across the contour line
                       D. All of these

                                              Answer : B

40. When lower values are inside the loop , it indicates-
                         A. High ground
                         B. Level ground
                         C. A depression
                         D. Steep slope

                                      Answer : B

41. In plane table survey , the operation which must be4 carried out is-
    A. Orientation
    B. Intersection
    C. Resection
    D. None of these

         Answer : A
42. The working edge of the alidade is known as the-
    A. Bevelled edge
    B. Fiducial edge
    C. Parallel edge
    D. Normal edge
       
          Answer : B

43. The north line of the map is marked on the -
    A. Left - hand top corner
    B. Right - hand bottom corner
    C. Right - hand top corner
    D. Left - hand bottom corner

          Answer : C

44. The U-fork and plumb bob are required for -
     A. Centring
     B. Orientation
     C. Levelling
     D. To drawn parallel line

             Answer : A


45. Inaccessible points may be located for -
    A. Center line method
    B. Resection method
    C. Radiation method
    D. Intersection method

             Answer : D

46. The accuracy with which the instrument station can be establisdhed is known as the -
     A. Strength of solution
     B. Strength of accuracy
     C. Strength of fix
     D. All of these
   
              Answer : C

47.The principle of plane table is -
    A. Triangulation
    B. Traversing
    C. Parallelism
    D. All of these

             Answer : C

48. The plane table map can not be plotted to a different scale , as t6here is no -
     A. Log book
     B. Field book
     C. Level book
     D. None of these

           Answer : B

49. The horizontal distance between two consecutive contours is termed a -
    A. Contour interval
    B. Contour gradient
    C. Horizontal interval
    D. Horizontal equivalent

              Answer : D

50. A contour line intersect a ridge line or valley line -
      A. Obliquely
      B. Perpendicularly
      C. Vertically
      D. None of the above

               Answer : B


                              MORE QUESTIONS ... UPDATE SOON... 

Post a Comment

0 Comments