Surveying and Levelling - Top 10 mcq Questions/KMC AE and JE/ DSSSB/ SSC JE /RSMSSB exam

Surveying and Levelling - Top 10 mcq Questions/KMC AE and JE/ DSSSB/ SSC JE /RSMSSB exam : Surveying and Levelling is one of the most important subject of civil engineering. On examination point of view , surveying and levelling most important subjects .
                                                                       
Surveying and Levelling - Top 10 mcq Questions/KMC AE and JE/ DSSSB/ SSC JE /RSMSSB exam :

1. In chain surveying the area is divided into - 
    A. Squares  
    B. Triangles
    C. Rectangles 
    D. Circles

Answer : B

2. A triangle issaid to be well-conditioned when its angles should lie between -
    A.  30°   and  120°
    B.  60°   and  90° 
    C.  90°   and  180° 
    D.  120° and  180°
  
Answer : A

3. The preliminary inspection of area to be surveyed is known as -
    A. Primary survey
    B. Reconnaissance survey
    C. Route survey
    D. Details survey

Answer : B

4. The limiting length of offset depends upon the - 
     A.  Scale of plotting 
     B.  Method of layout
     C.  Method of measurement 
     D.  All of the above

Answer : A

5. The working priciple of the optical square is based on -
     A. Reflection
     B. Refraction
     C. Both A and B
     D. Double reflection

Answer : D 

6. In optical square , the minnors are fixed at an angle of -
    A. 30°
    B. 45°
    C. 60°
    D. 90°

Answer : B


7.If wooden area obstructs the chain li9ne , then it is crossed by the - 
    A. Projection line 
    B. Profile line 
    C. Random line 
    D. All of the above 

Answer : C 


8. Perpendicular offsets may be taken by setting the right angle in the ratio - 
     A. 3 :4: 5
B. 2 : 4 : 5 
C. 4 : 5 : 6
D. 3 : 6 : 9

Answer : A

9. In prismatic compass , the zero marked on the - 
  A. North end 
  B. South end 
  C. West end 
  D. East end

Answer : B

10. The compass box is made of - 
       A. Copper 
      B.Aluminium
      C. Brass 
      D. Iron 


Answer : C


Post a Comment

0 Comments